"Veiligheid in de schijnwerpers: Durasweg verheugt zich op komst ANPR-camera's!"

Op 1 juni 2023

De Durasweg, de route die de Ossenweg verbindt met Terweiden, ligt in één van de mooiste gebieden van Zoutleeuw tussen de mooie natuur. We spraken met enkele bewoners van deze straat in Zoutleeuw om te horen hoe ze zich voelen. Ze waren het er allemaal over eens dat de Durasweg gevaarlijk is, niet vanwege de verkeerssituatie op zich, maar vanwege het gebrek aan naleving van verkeersregels. Te hard rijden, het niet verlenen van voorrang en roekeloos gedrag bij kruispunten zijn eerder regel dan uitzondering, en dat baart de bewoners zorgen. Daarom spreken sommige bewoners van de 'Duras Snelweg"...

De inwoners van de Durasweg zitten ongeduldig te wachten op de installatie van de nieuwe ANPR-camera's. Deze geavanceerde camera's zullen een bijdrage leveren aan het handhaven van de verkeersveiligheid en het opsporen van overtreders.

Met behulp van ANPR-technologie kunnen de camera's de kentekenplaten van passerende voertuigen lezen en registreren. Dit stelt de politie en andere handhavingsinstanties in staat om snel en efficiënt te reageren op verkeersovertredingen, zoals te hard rijden, onverzekerde voertuigen en gestolen auto's.

Men hoopt dat de camera's bijdragen aan een veiligere omgeving voor de bewoners en een algemene verbetering van de verkeersveiligheid op de Durasweg, evenals op de aangrenzende straten, waar redelijk wat doorgaand verkeer is.

Michel Boyen stelde op de gemeenteraad de vraag: "Wanneer zullen deze camera's worden geïnstalleerd?"

“Er is een principieel akkoord bereikt, maar de verdere samenwerking met de politiezone moet nog worden uitgewerkt.”, aldus de burgemeester.

“Zodra dit goedgekeurd is, kan de infrastructuur binnen een termijn van 6 maanden worden gerealiseerd.”

Hoewel de exacte datum voor de installatie van de ANPR-camera's nog niet bekend is, verwacht men dat de goedkeuring voor de samenwerking met de politiezone nog voor de zomer zal gebeuren. De burgemeester schat dat het bedrijf TaaS de camera’s dan voor het einde van het jaar kan plaatsen.

Daarnaast is er nieuws dat Landen, Linter en Zoutleeuw deelnemen aan dit systeem, terwijl Tienen en Hoegaarden dat niet doen.

Er zijn drie trajecten voorzien. Het eerste traject omvat de Runkelenstraat en Ossenwegstraat tot aan de grens met Runkelen, het tweede traject bevindt zich in Helen in de Orsmaalstraat en het derde traject is in Budingen in de Leenhaagstraat.

N-VA steunt dit project volledig en hoopt hiermee een gedragsverandering bij automobilisten teweeg te brengen. Snelheidslimieten zijn er immers om jou en andere weggebruikers te beschermen.

Er is dus goede hoop dat de veiligheid voor zowel de bewoners van de Durasweg als andere betrokkenen nog voor het einde van dit jaar aanzienlijk zal verbeteren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is