Opvang Vluchtelingen

Op 24 maart 2022

Oekraïne wordt getroffen door een grootschalige militaire agressie en aanval op haar democratische waarden. Dat stelt het moderne Europa en Vlaanderen voor grote uitdagingen. Om de Oekraïners tijdelijk een humane opvang te bieden heeft de EU de richtlijn ‘tijdelijke bescherming’ geactiveerd. Belangrijk daarbij is dat Oekraïners via de richtlijn niet in een asielprocedure terechtkomen. De lokale besturen zijn de grote centrale actor in de opvang van personen die niet in asielprocedure zitten.
De opvang van slachtoffers mag niet aan willekeur onderhevig zijn en registratie van wie waar opgevangen wordt is cruciaal.

Onze fractie vroeg aan het gemeentebestuur hoe de stand van zaken is in Zoutleeuw:

Er werd een crisiscel opgericht die bestaat uit OCMW, dienst welzijn, de burgemeester, de eerste schepen en de voorzitter van het bijzonder comité. Deze komen op regelmatige tijdstippen samen in overleg te gaan met de crisiscel van de omliggende gemeenten .

De oproep naar huisvesting voor de oorlogsvluchtelingen op particulier basis werd uitgestuurd. 30 particulieren hebben zich aangemeld. Daarnaast is ook collectieve opvang voorzien.

De particulieren die een opvangplaats ter beschikking stellen zullen bezocht worden door de dienst welzijn om de motivatie na te gaan. Na een positief advies zal IGS (wonen tussen zoet en zout) nog een “woontechnische” controle uitvoeren om te kijken of de opvangplaats voldoet aan de minimumeisen. 

Leefloon-behoeftige vluchtelingen kunnen een aanvraag doen voor een leefloon waarmee ze eventuele huurkosten moeten dragen. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is