"Oproep aan gemeentebestuur en inwoners: Maak Zoutleeuw weer toegankelijk voor iedereen!"

Op 10 mei 2023

De afgelopen tijd hebben we verschillende klachten gehoord van klanten van handelszaken en horeca-gelegenheden in het centrum van Zoutleeuw. Maar ook bewoners uiten steeds weer opnieuw hun ongenoegen over de verkeerstoestand in de kern van onze stad.

We hameren nogmaals op de 3 grootste problemen:

  • het gebrek aan parkeergelegenheid in de kern
  • moeilijke mobiliteit door de structuur van de oude kern
  • veiligheid en dan vooral van de zwakke weggebruikers

 

Recente evolutie in het centrum van Zoutleeuw

De afgelopen jaren zijn er veel parkeerplaatsen in de oude stad  verdwenen en recentelijk zijn er nog meer bijkomende plaatsen verloren gegaan. Door de werken op de Grote Markt werd de weg rond de kerk afgesloten, waardoor er naast de kerk opnieuw tweerichtingsverkeer werd ingevoerd. Het gevolg was dat daar enkele broodnodige parkeerplaatsen verdwenen. Tweerichtingsverkeer werd in de Ridderstraat terug ingevoerd, naar aanleiding van de vele werken in de straat. Ook daar zijn de parkeerplaatsen niet of niet steeds beschikbaar. Gelukkig werden er randparkings aangelegd, maar we stellen vast dat deze nog altijd onvoldoende bekend zijn, zelfs niet bij mensen die dikwijls in Zoutleeuw moeten zijn.

Op de Stationsstraat zijn al geruime tijd werken aan de plaatselijke school bezig. Hierdoor kan de parking van de school niet  gebruikt worden met hinder voor autoluwe straten die er langs liggen tot gevolg,  en een extra belasting voor het centrum want veel verkeer moet hierdoor nog eens door de al zwaar belaste kern rijden. Dit alles leidt meer dan eens tot ergernis en soms zelfs materiële schade. Dit probleem gerelateerd aan de scholen dienen we in stukken op te delen en te analyseren, alvorens dit kan aangepakt worden.  De scholen zijn een belangrijke werkgever in Zoutleeuw centrum. Enerzijds heb je de leerkrachten die de hele dag gebruikmaken van een parking. Men spoort hen aan om gebruik te maken van de randparkings en de parkings op het terrein van de school. Voor leerkrachten die op meerdere plaatsen werken is het niet evident omdat ze zich vaak heel snel moeten kunnen verplaatsen tussen 2 locaties. De leerlingen die geen gebruik maken van het openbaar vervoer, worden aangespoord om te voet of met de fiets te komen. Voor lagere school en oudere leerlingen die met de auto gebracht worden, is een goed ingerichte kiss and ride zone ideaal. Mensen met kleuters staan voor grotere problemen. Je kan die kleintjes niet alleen laten en je moet de wagen achterlaten om hen naar hun juf te brengen of te halen. Deze ouders hebben dikwijls meer dan 1 kind, waardoor het niet altijd evident is voor hen. Simpele oplossingen voor deze problemen zijn er dus niet.

We hebben hier zeker niet alle problemen aangekaart, en nog geen goede oplossingen aangereikt. Kritiek geven is makkelijk, constructieve oplossingen geven zal samenwerking met alle belanghebbende partijen vragen, én de nodige verdraagzaamheid naar elkaar toe..

De zwakke weggebruiker vraagt dringend aandacht

In het centrum zelf zijn zeer recent geen zware ongevallen gebeurd, maar het is duidelijk dat er dringend iets moet gebeuren aan bovenvermelde problemen, en bovendien dat men zeker meer aandacht voor de zwakke weggebruikers dient te hebben. Op dit moment hinderen sierbomen een goede doorgang voor voetgangers ter hoogte van de horecazaken op de Grote Markt. Probeer daar maar eens door te rijden met een rolstoel of kinderwagen. En dat is maar één van de vele voorbeelden van moeilijke situaties voor zwakke weggebruikers in de binnenstad.

 

De voortgang van de werken

Het is goed nieuws dat de werken op de Grote Markt en de belangrijke bouwwerf in de Ridderstraat goed vooruitgaan. Deze projecten zullen ongetwijfeld bijdragen aan de verfraaiing van onze stad en deze aantrekkelijker maken voor zowel bewoners als bezoekers. Het stadsbestuur heeft de afgelopen periode geprobeerd om de overlast van de werken tot een minimum te beperken, maar we moeten blijven leren uit de ervaring. Als partij N-VA roepen we het stadsbestuur op om extra aandacht te besteden aan de beschikbaarheid van parkeermogelijkheden en de verbetering van de fiets- en wandel infrastructuur, zodat onze stad aantrekkelijker wordt voor zowel bewoners als bezoekers.

 

Ondernemers vragen begrip voor hun situatie

Handelaars, horeca-uitbaters en marktkramers begrijpen al te goed dat de werken noodzakelijk zijn, maar vragen toch ook begrip voor hun situatie. Dat leren we uit gesprekken met enkele dynamische ondernemers, die Zoutleeuw in hun hart dragen. Het is niet alleen het mobiliteitsprobleem en het parkeerprobleem dat hen in Zoutleeuw parten speelt, maar ook de verdwijning van handelszaken en banken waardoor er minder leven is op de Grote Markt en de nabije omgeving. De aandacht gaat in het oude centrum te veel naar de herinrichting van de Grote Markt, vinden ze. Dit schrikt nieuwe ondernemers af om te starten in het centrum, en ondernemers die hun zaak toch in het centrum hebben moeten al te zware investeringen doen om de rentabiliteit van hun zaak te verzekeren. We zijn wel van mening dat deze situatie zal verbeteren, eens de werken zijn afgerond.

Inwoners zijn ook het slachtoffer van de problemen in het centrum

De straten in het oude centrum rond de Grote Markt,  zijn momenteel minder aantrekkelijk voor de bewoners want het verkeer, het gebrek aan parkeermogelijkheden en de vermindering van sommige diensten hebben een impact op hen. Het is frappant dat de recente 1 mei-viering, ondanks de zware inspanningen van restauratie van zowel Grote Markt als Schipstraat, doorging op de campus van het OCMW. Tuurlijk mag dat, dit is hoe dan ook een zeer aangename locatie, net zoals locatie Malbroek, maar ergens is het jammer dat we onze mooie Grote Markt en onze mooie Schipstraat momenteel weinig benut zien voor dit soort evenementen. Men kan nu natuurlijk gewoon niet anders omwille van de situatie met de werken.

 

Het is tijd voor actie.

We moeten dus met zijn allen actief op zoek naar oplossingen voor deze problemen en ervoor zorgen dat onze stadskern aantrekkelijker en toegankelijker wordt voor zowel bewoners als bezoekers als voor mensen die hier werken.

Randparkings moeten effectief benut worden en het doorgaand verkeer moet waar mogelijk omgeleid worden.

Tijdelijk parkeren kan zeker een positief element zijn, maar er dient respect te zijn van de weggebruikers voor de maximum parkeertijd.

We zagen al een positieve actie waarbij het gemeentebestuur een wedstrijd hield waarmee men een prijs kon winnen als men parkeerde op een randparking.

Wij willen bijkomende constructieve suggesties doen, over sommige dingen hebben we tips gekregen van de inwoners van Zoutleeuw.

We willen dat de randparkings duidelijker worden aangegeven met extra opvallende wegwijzers. Dat is op zich een kleine ingreep die weinig moeite en geld kost.

Parallel met de winactie voor de personen die hun auto op de randparking parkeren, kan er ook voor de mensen die hun auto aan de kant laten iets soortgelijks worden georganiseerd? Dat kan met weinig moeite en een even ludieke actie, die ongetwijfeld erg geapprecieerd zal worden. We zijn er zeker van dat handelaars dit met plezier zullen sponsoren.

Maar toch moet er goed nagedacht worden over de kleine straatjes, liefst voor ze volgebouwd worden met nieuwe appartementen. Over parkeren, over toegankelijkheid. Over de bereikbaarheid. Ook en vooral voor zij die slecht ter been zijn.

Want vandaag is het een ander, morgen kan het ieder van ons zijn die in een rolstoel belandt of zich moeilijk kan verplaatsen.

Verantwoordelijkheid van elke burger

Dit brengt ons bij  de verantwoordelijkheid die elke inwoner van Zoutleeuw op zich kan nemen.

Denk er zelf eens aan om je auto thuis te laten en te voet of met de fiets je inkopen te doen indien mogelijk. Misschien kan je vervoer voor de kinderen organiseren samen met andere ouders?

We zijn er ons van bewust dat het niet altijd en zeker niet voor iedereen mogelijk is, maar elke inspanning op dit gebied telt en kan de last waaronder ons stadje kreunt, verlichten.

Het is voor elke inwoner belangrijk om samen te werken met het lokale bestuur en met vrienden, buren en familie zodat de binnenstad aantrekkelijker wordt om in te wonen en te leven.

 

N-VA zal deze punten de komende tijd in de verf zetten op de sociale media en in het Huis Aan Huis-blad

Als jullie hier bijkomende zorgen of opmerkingen rond hebben, laat het ons dan zeker weten!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is