U bent hier
Gemeenteraad 27/02/2025 deel 2 Varia-vragen over bemalingswerken en Trajectcontroles
Oppositiepartij N-VA stelt vragen in de gemeenteraad
Tijdens de gemeenteraad van 27 februari 2025 stelde oppositieraadslid Annemie Humblet (N-VA) in de varia enkele vragen aan het stadsbestuur over de recente vergaderingen van Aquafin met betrekking tot de projecten Collector Roelbeek en Collector Melkwezer.
Belangrijk: De stad Zoutleeuw zal de betrokken inwoners op de hoogte brengen via een communicatie met een samenvatting van beide vergaderingen. (opmerking: in gemeentelijk infoblad De Zoutpot van maart-april 2025 staat reeds een overzicht van de verschillende werkzaamheden. Die kan iedereen terugvinden op de website van de stad.)
Advies over staat van bevinding: tegenstrijdige communicatie
Een inwoner merkte tijdens de vergadering over Collector Roelbeek op dat het nuttig zou kunnen zijn om vóór de werken een plaatsbeschrijving op te maken. Dit advies werd toen bevestigd door een vertegenwoordiger van Aquafin. Echter, tijdens de vergadering over Collector Melkwezer werd dit advies door een vertegenwoordiger van Fluvius als overbodig bestempeld. Dit leidt mogelijk tot verwarring.
De burgemeester verduidelijkte dat het opmaken van een staat van bevinding een individuele keuze blijft en dat dit in overleg met een verzekeringsexpert of met de afkoppelingsdeskundige kan gebeuren. Hij benadrukte dat de noodzaak hiervan afhankelijk is van de plaatselijke situatie, zoals de nabijheid van de woning ten opzichte van de werken.
Mogelijke impact op grondwaterpeil en kelderproblemen
Tijdens de tweede vergadering over Collector Melkwezer werd aangehaald dat oude rioleringsbuizen vaak lekken vertonen, waardoor er onbedoeld drainage ontstaat. Bij de aanleg van nieuwe riolering kan deze natuurlijke drainage wegvallen, wat een stijging van het grondwaterpeil tot gevolg kan hebben. Hierdoor kunnen kelders die voorheen droog waren, na de werken vochtig of nat worden.
De burgemeester stelde dat het risico hierop enkel bestaat bij kelders die niet volledig waterdicht zijn. Hij wees erop dat de huidige hoge grondwaterstand al een indicatie kan geven of een kelder al dan niet waterdicht is. Er wordt echter geen tussenkomst van Fluvius of Aquafin voorzien voor eventuele waterdichtingswerken aan particuliere woningen.
Financiële betrokkenheid van de stad
Humblet uitte haar bezorgdheid over de beperkte financiële tussenkomst van de stad in de projecten. Ze stelde de vraag of Zoutleeuw op geen enkele manier bijdraagt aan de kosten.
De burgemeester vindt de uitspraak dat de stad "niet meegaat" ongelukkig. Hij benadrukte dat Zoutleeuw wel degelijk participeert in alle projecten, maar dat het stadsbestuur niet maximaal kan bijdragen in alle dossiers en dat er onteigeningen volgen bij grotere betrokkenheid.
Daarnaast vroeg Humblet of er onderzocht werd om alsnog een fietspad aan te leggen in de Roelstraat, een vraag die leeft bij de inwoners van Budingen. De stad gaf aan dat er fietssuggestiestroken voorzien worden en dat bestaande infrastructuur vernieuwd wordt. De burgemeester gaf toe dat de stad niet op alle fronten kon meegaan, aangezien Vlaanderen tegelijkertijd meerdere projecten in Zoutleeuw heeft gelanceerd. Toch werd ervoor gekozen om door te zetten met de rioleringswerken en de herinrichting van de wegen.
Extra trajectcontrole op de N3
Raadslid Lowie Pierards (N-VA) stelde een vraag over de geplande trajectcontrole op de N3, aangekondigd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Deze controle zou geïnstalleerd worden op het traject tussen Vandermaesen en de verkeerslichten (zone 50). De stad werd hier vorig jaar van op de hoogte gesteld.
Pierards vroeg of er een evaluatie zou komen van de trajectcontroles en of er eventueel goedkopere alternatieven, zoals in Antwerpen, overwogen kunnen worden. De burgemeester antwoordde dat dergelijke voorstellen via de mobiliteitsraad ingediend kunnen worden. Hij gaf aan dat evaluaties zeker gebeuren en verwees naar eerdere aanpassingen, zoals de verwijdering van de paaltjes op de Leenhaag na kritiek van bewoners. Deze ingrepen gebeuren echter op het tempo en binnen de mogelijkheden van de stad.