Geen subsidie, wel ambitie: Wat nu voor "Onvergetelijk!" in Zoutleeuw?

Op 30 maart 2025

Tijdens de gemeenteraadszitting van 27 maart 2025 werd de gebiedswerking in de Getestreek besproken. De gemeenteraad stemde principieel in met het voorstel om het project “OnverGETElijk!” verder te zetten met eigen middelen in 2025 en een nieuwe subsidieaanvraag in te dienen in 2026 bij de Vlaamse overheid nadat een eerdere aanvraag werd afgekeurd. 

Wat betekent dit voor Zoutleeuw indien de andere gemeenten in dit verhaal meegaan?
In 2025 belandt het project  in een overgangsfase. Dat betekent dat Zoutleeuw, net zoals de andere betrokken gemeenten, zelf extra middelen moet voorzien om lopende projecten verder te zetten.
Hoewel een nieuwe aanvraag wordt ingediend, is er geen garantie op goedkeuring. 

Belangrijke projecten
De gebiedswerking heeft de voorbije jaren een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van onze gemeente, daarbij komen thema’s aan bod zoals klimaatrobuustheid, waterbeheer, ontharding, erfgoed, toerisme, duurzame mobiliteit en het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan.

In Zoutleeuw werden mede dankzij bovenlokale werking al verschillende projecten gerealiseerd, of zijn lopende, waaronder:

  • Subsidies voor de aankoop van gronden Den Bruel en het half bastion
  • Ontharding van de Grote Markt fase 2
  • Bezoekerscentrum Zoutleeuw
  • Lopende aanvraag verwervingssubsidie voormalig ING-gebouw
     

 

Politieke tussenkomsten onderstrepen belang van bovenlokale samenwerking en erfgoed

Tijdens de gemeenteraadszitting vroeg N-VA Zoutleeuw, bij monde van Lowie Pierards, naar het advies dat binnenkwam bij de provinciale deputatie met betrekking tot de voortzetting van het project "OnverGETElijk!" Ook het dossier rond het voormalige ING-gebouw werd aangekaart door Annemie Humblet.

Voormalig schepen Kempeneers benadrukte dat de samenwerking met het ‘Regionaal Landschap Zuid-Hageland’ Zoutleeuw aanzienlijk financieel voordeel oplevert, met een veelvoud aan subsidies ten opzichte van de gemeentelijke inbreng.

Annemie Humblet vroeg daarnaast naar de plaats van het historisch erfgoed in deze context, een domein waarin Zoutleeuw zich duidelijk onderscheidt van andere gemeenten in dit bovenlokale project. Ze wees op de toeristische meerwaarde van het patrimonium, maar ook op de complexiteit van het dossier, wat het moeilijk maakt om het geheel te overzien.

Burgemeester Dumst bevestigde het belang van het rijke erfgoed voor Zoutleeuw en gaf aan dat deze visie wordt gedeeld op provinciaal niveau. Tegelijk erkende hij dat het beheer van dit patrimonium een aanzienlijke financiële inspanning vraagt van de stad. Hij benadrukte dat Zoutleeuw, naast haar erfgoed, ook andere unieke eigenschappen heeft zoals de grote scholengemeenschap. Bovendien lopen beide Getes over grondgebied Zoutleeuw..

Ook voormalig burgemeester Herbots beklemtoonde het belang van het voortzetten van het project. Hij wees tevens op de samenwerking met onder meer IOED als extra partner naast het Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Visies zoals deze visie achter "OnverGETElijk!" werden ontwikkeld in overleg met o.a. deze actoren en de betrokken gemeenten. 

Zonder deze samenwerking zouden de projecten rond onder meer waterproblematiek nooit zo ver zijn gevorderd, voegt hij eraan toe.

We blijven jullie informeren

We houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen en blijven ons inzetten voor de belangen van Zoutleeuw. Dit is een complex dossier dat verschillende domeinen raakt.

En hoe nu verder?

Na verdere verdieping in dit dossier stellen we bijkomend vast dat er voldoende ruimte moet blijven voor de belangen van lokale ondernemingen, die bijdragen aan de levendigheid van de dorpskernen.Dit mag men niet uit het oog verliezen in dit  hele verhaal.

Daarnaast merken we hoe moeilijk het is voor een kleine gemeente als Zoutleeuw om een consequente visie op fietsinfrastructuur vast te houden, zeker in het kader van geplande of lopende infrastructuurwerken waar de gemeente niet financieel aan bijdraagt.

We blijven deze thema’s opvolgen en constructief meedenken over de toekomst van onze stad.

Dit project loopt over de 6 gete-gemeenten: Hoegaarden, Tienen, Linter, Landen, Zoutleeuw en Geetbets. In samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Bekkensecretariaat Demerbekken. 

(IOED: De Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Geetbets, Kortenaken, Landen en Zoutleeuw)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is