“Aziatische hoornaar bedreigt bijen in Zoutleeuw: N-VA pleit voor financiële steun aan burgers voor bestrijding!”

Op 1 juni 2023

Michel Boyen van N-VA Zoutleeuw stelt op de gemeenteraad van 25/5/2023 voor om de burgers te ondersteunen wanneer zij geconfronteerd worden met de Aziatische hoornaar. Dit invasieve insect, gerelateerd aan de klimaatopwarming, vormt een groot probleem voor de bijenpopulatie in België en andere Europese landen.

 

De Aziatische hoornaar, oorspronkelijk afkomstig uit exotische landen, duikt steeds vaker op in onze streken en vormt een gevaar voor de lokale bijenpopulatie. In Limburg is er al een samenwerking met imkers om het probleem aan te pakken. Ook in Zoutleeuw kwam het onderwerp al ter sprake op de social media van Stad Zoutleeuw.

 

In een artikel op de website evan Stad Zoutleeuw stond een link naar een initiatief om de hoornaar op te sporen en te verdelgen. Echter, wanneer men doorklikt op de link, blijkt dat er ongeveer 77 euro betaald moet worden bij het inschakelen van het bedrijf dat de hoornaar komt vernietigen.

 

De eerste schepen dacht dat financiële steun van de overheid mogelijk zou zijn, maar Michel Boyen dringt aan op transparantie hierover en vraagt om dit duidelijk te vermelden op de website. Voorts stelt N-VA voor om de burger te ondersteunen, zodat mensen niet aarzelen om het probleem van de hoornaar adequaat aan te pakken omwille van financiële redenen.

 

De Aziatische hoornaar is in België voor het eerst waargenomen in 2011 en heeft zich sindsdien verspreid naar verschillende regio's, waaronder Zoutleeuw. De hoornaar jaagt op bijen en andere insecten, waardoor de bijenpopulatie in gevaar komt. Dit heeft op zijn beurt gevolgen voor de bestuiving van planten en gewassen. Het is daarom van groot belang om de verspreiding van de Aziatische hoornaar in Zoutleeuw tegen te gaan en de lokale bijenpopulatie te beschermen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is