Actieplan trage wegen

Op 7 juli 2022

Stad Zoutleeuw komt met een plan om de trage wegen, vooral in deelgemeente Budingen, te evalueren.
Elke trage weg zal geëvalueerd worden. Evolutie door de eeuwen heen, veranderde tijdsgeest en nieuwe situaties in de woongebieden maken dat niet alle 'bestaande' voetwegen in ere kunnen hersteld worden.

Onze fractie vindt het bv. belangrijk dat trage wegen die door privé tuinen of zelfs onroerend lopen worden afgeschaft of omgeleid worden.
Wij gaan niet mee met enkelingen die kost wat kost, elke trage weg die ooit een bestaansreden heeft gekend en terug te vinden is op eeuwenoude kaarten, willen herstellen.

Hierin volgen we dus het stadsbestuur die eerst de bestaansreden en noodzakelijkheid van voetwegen in kaart willen brengen.
De noodzakelijkheid hangt van vele factoren af zoals gebruik door lokale inwoners, maar ook toeristische motieven spelen hierin een belangrijke rol.

Onze fractie stelt zich echter meer vragen bij de toekomst van de voetwegen.
In het verleden hebben we vaak genoeg ondervonden dat iets nieuws uit de grond stampen gemakkelijk, mooi en leuk meegenomen is qua populariteit.
Deze meerderheid staat dan ook geen moment stil bij het feit dat de voetwegen ook onderhouden moeten worden.
Om in de toekomst problemen te vermijden die zich nu stellen is het noodzakelijk om een plan van onderhoud mee op te stellen bij de erkenning van voetwegen.

Een mooi onderhouden voetweg wordt gebruikt en op die manier is er minder risico dat de wegen ingepalmd worden.
Discussies worden ontmijnd en zo ook de kosten van eventuele sancties die genomen moeten worden.

N-VA Zoutleeuw verleent de volle steun om een goed plan op te stellen rond voetwegen, maar enkel als er ook een onderhoudsplan aan vast hangt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is