"Verbeteringen op Zoutleeuwse Begraafplaatsen: Toegankelijkheid, Kindbegravingen en Nieuwe Ideeën"

Op 1 november 2023

Het onderhouden van een kerkhof blijkt een uitdaging te zijn, omdat men streeft naar een plek die rust brengt en de herinnering aan overledenen levend houdt, het liefst omgeven door groen en in een aangename omgeving. Vooral in de herfst, wanneer de herdenkingen van de overledenen plaatsvinden, wordt dit een belangrijk onderwerp dat de gemeenschap raakt.

 

Enkele jaren geleden heeft N-VA Zoutleeuw, vertegenwoordigd door Michel Boyen, een voorstel gedaan om de toegankelijkheid van het kerkhof van Zoutleeuw te verbeteren. Dit voorstel is nu gerealiseerd, nadat de oude rubberen matten aan vervanging toe waren. Het is verheugend om te zien dat constructieve inspanningen vanuit de oppositie vruchten afwerpen.

 

Vlak voor Allerheiligen is er een nieuw stenen pad aangelegd op het kerkhof van Zoutleeuw, wat de toegankelijkheid voor bezoekers, vooral voor degenen die minder mobiel zijn, aanzienlijk heeft verbeterd. Bovendien ziet het eindresultaat er prachtig uit. Dit is het resultaat van hard werk van onze burgemeester en zijn bestuur.

 

Ook de andere kerkhoven en monumenten in de dorpskernen en in Zoutleeuw zijn voor de feestdagen van Allerheiligen, Allerzielen en 11 november keurig onderhouden. Er zijn mooie bloemen geplant en de herfstbladeren en onkruid zijn verwijderd.

 

Het stadsbestuur van Zoutleeuw heeft ook speciale aandacht voor overleden minderjarigen jonger dan 18 jaar. Zij kunnen nu rekenen op een gratis verlenging van hun concessie tot 50 jaar, met de mogelijkheid om deze nog eens met 10 jaar te verlengen. Dit aangepaste reglement van 28/1/2014, zal nu worden gewijzigd met een amendement. Dit is bedoeld om het verdriet van nabestaanden te verzachten wanneer een jong persoon overlijdt. Op deze manier kunnen mensen hun overleden kinderen en broers of zussen, gemakkelijker herdenken zonder extra financiële lasten.

 

Er zijn daarnaast een aantal nieuwe ideeën in ontwikkeling met betrekking tot de begraafplaatsen, zoals het concept van een wensboom. Ook wordt nagedacht over alternatieve functies voor de talrijke kerken in de regio. Sommige begraafplaatsen zitten bijna vol, en daarom is een grondige herziening van het reglement op komst.

 

Michel Boyen vraagt zich af waarom  de verlenging van de concessies van de minderjarigen  nu aan de orde komt, gezien het feit dat het gehele reglement binnen enkele maanden toch zal worden herzien. Burgemeester Dumst antwoordt dat er veel concessies binnenkort zullen vervallen, wat het lastig maakt om ze te onderhouden of te verwijderen. Gemeentepersoneel is momenteel bezig met onderzoek hiernaar, maar het is moeilijk te voorspellen hoelang dit zal duren.

 

De eerste schepen benadrukt dat op dit moment alleen artikel 9 van het reglement wordt aangepast, met betrekking tot kind-begravingen. Voor de rest blijft het bestaande reglement ongewijzigd.

Er is binnen de oppositie enige onduidelijkheid over de toepassing van deze wijzigingen voor zowel reeds begraven kinderen als toekomstige begravingen.

Men specifieert: ‘Ouders, broers of zussen van overleden kinderen kunnen een verlenging van 10 jaar aanvragen voor de concessie. Wanneer een concessie vervalt, wordt dit aangegeven met een geel plaatje bij het graf en wordt dit kenbaar gemaakt op het kerkhof.’

 

We kijken uit naar de uiteindelijke tekst van het aangepaste reglement, aangezien sommige zaken nog niet helemaal duidelijk zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is