N-VA nodigt uit tot politieke betrokkenheid verkiezingen 2024

Op 8 mei 2023

2024 wordt een belangrijk jaar. Naast de Europese, federale en regionale verkiezingen in juni, vinden in oktober de
gemeenteraadsverkiezingen plaats. Door de nieuwe spelregels die van kracht zijn, zullen die een andere dynamiek teweegbrengen.
U heeft stemrecht. Er is geen opkomstplicht meer. Lijststemmen zijn niet meer mogelijk: u kan alleen nog stemmen op personen.
Het sluiten van voorakkoorden werd aan banden gelegd. De persoon met het meeste aantal voorkeurstemmen van de grootste lijst heeft twee weken lang een exclusief initiatiefrecht
om een nieuwe coalitie te vormen en zichzelf als kandidaatburgemeester voor te stellen.
Niemand kan voorspellen wat de gevolgen van die wijzigingen zullen zijn. Het risico van stemrecht versus de opkomstplicht is een mobilisatie van anti-stemmen. Daarvoor wordt gevreesd.

Anderzijds bieden de nieuwe spelregels de partijen de kans om mensen te motiveren om te gaan stemmen en vervolgens om hen te overtuigen om voor hen te stemmen.

De verkiezingskoorts is nu al voelbaar en we zien de aanvallen tussen concurrerende politici toenemen.
Ik nodig u graag uit om een politiek standpunt in te nemen. Meer nog: om met ons in contact te treden en onze partij te vervoegen. Want democratie is een kostbaar goed en we moeten er voorzichtig mee omspringen. Samen zorgen we ervoor
dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 een succes worden en de zaken in Zoutleeuw in een andere richting sturen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is