Het stadhuis van Zoutleeuw herrijst in volle glorie na restauratie

Op 30 maart 2023

In 1530 werd gestart met de bouw van het stadhuis van Zoutleeuw. Het stadhuis is gebouwd in gotische stijl met een overgang naar elementen uit de renaissance. Dat alleen al maakt het gebouw tot een zeldzaamheid. 

Het stadhuis is sinds 1937 als één van de eerste gebouwen in ons land erkend als een belangrijk historisch monument en is nu opengesteld voor het publiek als een museum. Er worden recepties gehouden en huwelijken gesloten. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige architectuur en leren over de geschiedenis en de cultuur van de stad.

De leeuwen die uitgehouwen zijn in steen op het oude stadhuis van Zoutleeuw zijn een prachtig voorbeeld van versieringen uit de wapenkunde. Deze symbolische figuren zijn vaak te vinden op oude gebouwen en werden gebruikt als een manier om de gebouweigenaar of stad te herkennen of te eren.

De leeuwen op het stadhuis van Zoutleeuw zijn waarschijnlijk gebruikt als een symbool van moed, kracht en bescherming, kenmerken die vaak worden toegeschreven aan de leeuw. De leeuwen zijn zorgvuldig uitgehouwen in steen en zijn een prachtig voorbeeld van de vaardigheden van de beeldhouwers uit die tijd.

De leeuwen staan er zowel als welkomstgroet voor bezoekers dan als waarschuwing voor potentiële indringers.

De talrijke leeuwen op het Stadhuis zijn een must-see voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en culturele erfenis van Zoutleeuw.

Het behoud van dit historische gebouw is van groot belang voor de gemeenschap van Zoutleeuw en voor de volgende generaties. Als lid van de politieke partij N-VA, is het belangrijk om dit cultureel erfgoed te behouden en te promoveren.

Het kabinet van Matthias Diependaele tekent het besluit voor een premie van 241.111,47 euro, bestemd voor het uitvoeren van de restauratie van de daken, gevels en het buitenschrijnwerk van het Stadhuis van Zoutleeuw. De glas-in-loodramen worden waar nodig uitgenomen en gerestaureerd. Het buitenschrijnwerk wordt onder handen genomen net als de daken.

Neem zeker eens de tijd om een bezoek te brengen aan oude stadhuis van Zoutleeuw en ontdek de geschiedenis van onze prachtige stad. 

De restauratie van het oude Stadhuis zal de aantrekkingskracht en de uitstraling van het stadscentrum ten goede komen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is