Grote Markt: van sprankelend masterplan naar stille ontmoetingsplaats

Op 30 maart 2023

Het lijkt erop dat de marktkramers in Zoutleeuw het zwaar hebben door de crisis en de verandering van locatie van de wekelijkse markt tijdens werken die samen vielen met de Covid-periode. Het aantal marktkramers is drastisch verminderd en de wekelijkse markt moet opnieuw worden opgebouwd. Hoewel de prijs die marktkramers moeten betalen niet al te hoog is, is deze wel flink gestegen en vinden sommige marktkramers het moeilijk dat er geen weigering van kramen is die hetzelfde aanbod hebben of een overlap. De vrije concurrentie is echter een feit en het leveren van goede kwaliteit en prijs is dé belangrijkste troef om klanten te winnen.

Toch doen de marktkramers over het algemeen hun werk graag, ze leveren kwaliteit, en de wekelijkse markt brengt leven en sfeer naar Zoutleeuw. Er zouden wel acties kunnen worden ondernomen om de doorstart van de wekelijkse donderdagmarkt te vergemakkelijken.

Waarom geen evenement organiseren tijdens de donderdagmiddag-markt? Ook kan er meer gedaan worden om de bekendheid van de markt te vergroten, bijvoorbeeld door het promoten via sociale media of lokale kranten.

In het algemeen is het belangrijk om te beseffen dat de wekelijkse markt een belangrijke rol speelt in de lokale gemeenschap. Het brengt mensen samen en biedt de mogelijkheid om verse producten te kopen en te genieten van de lokale cultuur. Het ondersteunen van de marktkramers en het promoten van de markt kan bijdragen aan het behoud van deze belangrijke traditie

Het is opvallend hoezeer de huidige situatie op de Grote Markt afwijkt van het ambitieuze masterplan dat in 2015 zo uitgebreid werd gepresenteerd. Destijds werd de Markt voorgesteld als de ultieme ontmoetingsplaats, de centrale trekpleister, waar mensen samen zouden komen om te genieten van cultuur, entertainment en allerlei activiteiten. Helaas is er van dit mooie toekomstbeeld tot nu toe weinig terecht gekomen. Met uitzondering van de wekelijkse donderdagmarkt is er weinig te beleven op de Markt, vooral tijdens de donkere wintermaanden. Dit is een teleurstelling voor alle betrokken partijen en een gemiste kans om de Grote Markt echt tot leven te brengen. De donderdagmiddag-markt zou hier een mooi startpunt voor kunnen zijn!

 

https://www.zoutleeuw.be/grote-markt-verkeerscirculatie-en-herinrichting

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is