Deontologische code voor gemeentelijke politici: essentieel voor transparantie en verantwoordelijkheid

Op 23 februari 2023

Een deontologische code voor gemeentelijke politici is van essentieel belang omdat het een leidraad biedt voor het uitoefenen van hun politiek mandaat op een correcte manier, met respect voor kernwaarden als dienstbaarheid, onafhankelijkheid en zorgvuldigheid.

Het naleven van deze code zorgt ervoor dat politici op een transparante en eerlijke manier handelen en verantwoordelijkheid nemen voor hun acties.

 

Als politici deze regels niet volgen, kan dit grote gevolgen hebben. Het voortrekken van vrienden kan bijvoorbeeld leiden tot oneerlijke en ongelijke behandeling van burgers.

Dit kan leiden tot minder vertrouwen in de lokale overheid en minder geloofwaardigheid van de politieke instellingen.

Bovendien kan het ingaan op verzoeken van burgers om hen onterecht te bevoordelen, leiden tot minder vertrouwen in de politicus en de lokale overheid.

Dit heeft ontevredenheid en wantrouwen tot gevolg bij de burgers. In extreme situaties zorgt dit voor politieke instabiliteit en op zijn minst een gebrek aan vertrouwen in de politieke instellingen.

Kortom, volgen van een deontologische code door gemeentepolitici is erg belangrijk. Dit zorgt voor transparantie, eerlijkheid en verantwoordelijkheid en draagt bij aan een gezonde en stabiele lokale democratie.

Reeds eind 2021 deed Michel Boyen in naam van onze fractie een voorstel voor de opmaak van een deontologische code.

Vanuit alle fracties kwam er toen een positieve feedback. In 2022 vroeg onze fractie meermaals na wanneer deze zou geagendeerd worden, maar er kwam steeds een ontwijkend antwoord.

In februari 2023 heeft onze fractie uiteindelijk zelf het punt geagendeerd. Dit werd door de partijen goedgekeurd , behalve door de onafhankelijk zetelende raadsleden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is