"BelRAI Screener: cruciaal hulpmiddel voor kwaliteitsvolle zorg in woonzorgcentra én thuiszorg"

Op 30 maart 2023

Vanaf 1 juni 2023 zijn Vlaamse woonzorgcentra verplicht om de BelRAI Screener te gebruiken als zorgplanningsinstrument. Dit hulpmiddel biedt zorgverleners de mogelijkheid om een globaal beeld te krijgen van de bewoners en op basis daarvan een kwaliteitsvol zorgplan op te stellen. De Vlaamse overheid stelt deze software gratis ter beschikking, maar het is belangrijk dat gebruikers geschoold zijn in het gebruik ervan. Voor de opname van bewoners is het woonzorgcentrum verplicht om na te gaan of er een actuele BelRAI-inschaling beschikbaar is.

Het is positief dat de stad Zoutleeuw deze verplichting serieus neemt en ervoor zorgt dat er voldoende kennis en opleiding voorzien is bij de mensen die in de woonzorgcentra werken. Het is echter jammer dat de screening in de thuiszorg wordt uitbesteed aan de sociale dienst van Stad Landen, waarvoor een bijkomende vergoeding van 42€ per uur en een verplaatsingsvergoeding (ongeveer 10km) wordt gevraagd.

 

De visie van CD&V dat deze diensten niets met elkaar te maken hebben, is kortzichtig en niet in lijn met de realiteit. Goede zorg is belangrijk voor zowel bewoners van woonzorgcentra als mensen die thuis verzorgd worden. Het is niet juist om te stellen dat het hier over zeer weinig mensen gaat, aangezien mensen momenteel zo lang mogelijk thuis verzorgd moeten worden. Daarnaast is het belangrijk dat een screening wordt uitgevoerd door iemand met een medische achtergrond, omdat zij een ziektebeeld beter kunnen interpreteren dan een leek. Dit staat nog los van het feit dat dergelijke screenings vervelend kunnen zijn voor de patiënt, omdat zij hun privacy moeten prijsgeven aan derden. Een vertrouwenspersoon uit Zoutleeuw zou daarom een betere keuze kunnen zijn. Voor een patiënt is deze screening tot slot nog van belang om al dan niet bepaalde tegemoetkomingen te krijgen.

N-VA Zoutleeuw vindt  kwaliteitsvolle en warme zorg belangrijk voor iedereen, ongeacht waar men woont of verblijft.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is